Hoe zeg ik “Verleende geen voorrang in het Frans”?

aanrijdingOver een week begint in (noord) Nederland de zomervakantie. Massaal trekken we er op uit naar het buitenland.

Natuurlijk gaat het goed, maar het zou je maar gebeuren dat je in je vakantie tóch een aanrijding krijgt in een land waarvan je de taal niet goed machtig bent. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, Als je tenminste het Europees Schadeformulier gebruikt. In vrijwel alle Europese landen gebruikt men namelijk dit formulier. Ieder land in z’n eigen taal. Maar wel identiek van opzet.

Stel dus dat je in Frankrijk bent en de tegenpartij rijdt op de parkeerplaats van de supermarkt achteruit tegen je geparkeerde auto:

Je neemt je eigen Nederlandse schadeformulier en de Franse tegenpartij neemt zijn of haar Franstalige formulier. Je vult nu eerst de voorkant van het formulier in in je eigen taal. Omdat je zelf geparkeerd stond, zet je in vakje 1 (“stond geparkeerd / stil”) een kruisje aan de kant van waar je eigen gegevens staan. Aan de kant van de tegenpartij zet je een kruisje in vakje 14, “reed achteruit”.
Als er verder geen bijzonderheden zijn, dan kun je beiden je handtekening zetten midden onderaan de voorkant van het formulier. Vervolgens haal je de voor- en achterkant van het formulier van elkaar en geef je de tegenpartij de doorslag (dus het tweede blad). Nu moet je zelf nog de achterzijde van het formulier van de eigen taal invullen. En natuurlijk het Franstalige formulier voorzien van de kruisjes en een handtekening. Zet gerust een kruisje aan je eigen kant bij 1 en aan de kant van de tegenpartij bij 14. Ook al kun je het niet lezen; er staat exact hetzelfde als in het Nederlands.

Controleer voordat je op vakantie gaat of je een Europees schadeformulier bij je papieren hebt. Zo niet, vraag dan een blanco exemplaar aan bij je tussenpersoon of bij je verzekeringsmaatschappij. En, check meteen even of je een geldige groene kaart hebt!

Bonne vacance en goede reis!

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Comments are closed.