Spoedeisende ziekte(kosten) hulp tijdens je vakantie in het Buitenland

hulp

Ga je dit jaar naar het buitenland op vakantie ? Dan is het goed om even dit bericht te lezen. Zo voorkom je misschien dat je de nota van de dokter of het ziekenhuis zelf moet betalen. Als je spoedeisende zorg nodig hebt op vakantie is dat op zich al vervelend genoeg. Laat staan als je ook nog eens met financieel gedoe te maken krijgt……….

Check even of je de zorgpas van je ziektekostenverzekering bij de hand hebt. Heb je hem niet, vraag dan snel een nieuwe aan. Heb je hem wel, dan zie je (op de achterzijde) dat je zorgpas eigenlijk een European Health Insurance Card (EHIC) is. Op de EHIC staan alle gegevens van je zorgverzekering die het buitenlandse ziekenhuis van je nodig heeft.

Deze EHIC geeft je recht op medisch noodzakelijke zorg tijdens verblijf in het buitenland. Voor jou geldt dezelfde medische zorg als voor de ingezetenen van het land waar je verblijft.
De EHIC geeft garantie op spoedeisende hulp in staatsziekenhuizen.

Zometeen een opsomming van deze landen. Eerst kort aandacht voor de landen waar de EHIC niet voor geldt. Dat zijn: Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië en Turkije. Daar moet je een zogenaamd E111 formulier voor overhandigen aan het ziekenhuis. Het E111 formulier heeft dezelfde functie als de EHIC kaart.

De landen waar de EHIC wel geldt zijn: Australië, België, Bulgarije, Cyprus (het Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.
Heb je een zorgpas waar geen EHIC gegevens op staan, vraag dan een nieuwe zorgpas aan bij je zorgverzekeraar. Een E111 formulier kun je vaak online aanvragen bij je ziektekostenverzekeraar.

Maar let op!

  • De EHIC kaart dekt geen gevallen van verzekerden die naar een andere lidstaat reizen met als doel daar een medische behandeling te ondergaan.Bij een opname bent u verplicht om contact met de Alarmcentrale van je zorgverzekeraar op te nemen. Ook als je in een privékliniek terechtkomt.
  • Maak nooit gebruik van een buitenlands bemiddelingsbureau. In alle Europese landen kunt je voor spoedeisende zorg in de ziekenhuizen terecht met je EHIC. Als de EHIC niet wordt geaccepteerd, neem dan altijd direct contact op met de Alarmcentrale van uw zorgverzekeraar.
  • Onderteken niets en geef geen creditcard gegevens af, vóór u contact heeft gehad met de Alarmcentrale. Bemiddelingsbureaus brengen hoge kosten in rekening die niet door je zorgverzekering zijn gedekt. Zo voorkomt je dat je achteraf wordt geconfronteerd met hoge kosten voor eigen rekening.
This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.

Comments are closed.